Blog

anyak is sirnak
fotó: https://osegredo.com.br

Az anyák is sírnak

 

Az anya boldog, elégedett, energikus, mindíg vidám, alázatos, türelmes és erős, vagy ha nem, akkor valami baj van vele.  Ezt gondolja, ezt várja a társadalom. Ezt gondoljuk, várjuk mi magunk is.

Ha eddig senki sem mondta neked, hogy nem így van, vagy mondta, de nem hittél neki, akkor íme egy rövid összefoglaló, mit érez sokszor egy kisbabás anyuka (lehet, hogy találsz ismerős elemeket a felsorolásban):


kétségbeesést, kiszolgáltatottságot, kimerültséget, bűntudatot, megfelelési kényszert, szorongást, tehetetlenséget, boldogtalanságot, magányt, kitaszítottságot, meg nem értettséget.


Ez nem minden, de gondolatébresztőnek elég lehet az anyai tabuk világában, hogy lássuk, az anyaság nem csak örömteli pillanatokból áll, és támogassuk, erőssítsük magunk körül az anyukákat, mert nagyon nagy szükségük van rá.

„Milyen boldog lehetsz most! De jól nézel ki, csak úgy ragyogsz!”

Képzeljük el ezt az üdvözlést egy jeges, keskeny sziklaperemen lógó, 180 fokban felfele haladó hegymászóhoz, viharban. Ugye? Lehet, hogy egy sziklakiszögellésben, ahol levegőt tud venni, és pár percre megpihenteti megterhelt izmait, még válaszol is neked, de nagyon kicsit valószínű, hogy kedvedre lesz a válasz. A hegycsúcson, az már más.

hegymászó anya
fotó: https://www.womenshealthmag.com

Analógiánkat számos variációval kipróbálhatjuk: amelyben hegymászónk tűző napsütésben, izzadva kúszik felfele; amelyben rátalál egy lankásabb ösvényre, így már csak tartania kell a lépést a társaival, és bírnia a felszerelést; amelyben akkora ködben halad felfelé, hogy az orráig sem lát, nemhogy a csúcsig. Minden variációban adott, hogy egy csecsemőt kell feljuttatnia épségben a hegytetőre, és félő, hogy a frizurája sem marad szárazon. Ugye most már kezd derengeni, honnan a sok negatív érzés.

„Milyen szerencsés vagy! És? Jó baba?”

Egy anyuka sohasem válaszol hegymászóként. Legfőképpen azért nem, mert úgy nevelkedett, hogy az a minimum, hogy egy anya napi 24 órában repdes az örömtől, és a harmónia kiteljesedik női tudatában, ugyanakkor egészséges összetevőkből minden nap főz három fogásos ebédet, ragyog a háza, vasalt ingben jár a férje, és természetesen figyel az alakjára, ezért minden nap tornázik. Ünnepnapokon három tortát süt: egy minden menteset, egy krémes-csokisat és egy könnyű gyümölcsöset. Mindez zsigerből megy neki. És akkor még nem is beszéltünk a váratlanul elé gördülő nehézségekről, amelyek csak fokozzák elismertségét a jóanyafokmérőn. Ilyen körülmények között érthető, hogy azonnal bűntudat marcangolja, ha valamelyik feltételnek nem tesz eleget maradéktalanul. Inkább csendben nyeli a könnyeit, mint megkérdőjelezze az elvárások jogosságát. Pedig a hiba nem az ő készülékében van, és nem is babáéban, aki nem felel meg a standard jóbaba leírásnak.

3530965369_3af869dec8
fotó: http://www.topix.com

A hiba valahol egészen máshol van.

 

Várjuk a véleményeteket:

  1. Hol a hiba?
  2. Mi segít az anyaság kezdetén?

 

A következő cikkünk az anyukák tapasztalatai alapján összegzi, mitől érezhetjük jobban magunkat az anyaság kezdetén. Néhány napon belül olvashatjátok.

 

Bruncsák Anna