Pozitív Nagyszülők

Dédnagytatnánk tizenhárom évig élt fogságban, távol a családjától. Életvidámsága, küzdeni akarása, nyitottsága az újra és a megoldások keresésére példaértékű maradt az egész család számára. Hosszas hiánya pedig rányomta bélyegét a fia, és rajta keresztül az unokái életére is.

Hatalmas értéke van az Ön jelenlétének, kedves nagymama és kedves nagytata!

Ahogy Ön él, ahogy erősíti a kapcsolatait, ahogy tiszteletteljes és együttműködő légkört biztosít a családjának, utat mutat szavak nélkül is. Mit üzen az Ön élete az unokájának?

Tele van szeretettel, küzdelemmel, tapasztalattal. Ön a jóságos mesebeli apó, vagy anyóka az unokája számára, még akkor is, ha teniszezni jár vagy tűsarkút hord. Ön a bizonyíték egy emberséges, szerető világra. Ön a kapcsolat a gyökerekkel.

Boldogabbak és fejlettebb szociális készségekkel rendelkeznek azok a gyerekek, akik életében aktív nagyszülők vannak, és fiatalosabbak, lendületesebbek és egészségesebbek azok a nagyszülők, akik rendszeresen foglalkoznak az unokáikkal. Ezzel a felfedezéssel bíztatnak az University of Oxford kutatói is „A nagyszülők fokozzák a gyerekek jólétét” című tanulmányukban („Grandparents contribute to children’s wellbeing” https://www.ox.ac.uk/research/research-impact/grandparents-contribute-childrens-wellbeing ).

A legtöbb nagyszülő mégis elbizonytalanodik néha:

Mennyi felelőssége van a gyereknevelésben? Mennyit vállaljon? Mi a teendő, ha nem ért egyet a szülőkkel? Mire jogosítja fel őt az élettapasztalata, és mire nem?

Az unoka optimális testi-lelki fejlődésének legfőbb szempontja, hogy a szüleivel erős, kölcsönös tiszteletre és bizalomra épülő kapcsolata lehessen. Számára a szűk családja értékrendje lesz a követendő minta, és fontos, hogy egységben, biztonságban és szeretetben érezze magát otthon. Ezért nagyszülőként is meghatározó szempont kell legyen, hogy támogassuk és tiszteletben tartsuk az ő egységüket és döntéseiket, ne aláássuk, hanem erősítsük a gyermek bizalmát a szüleiben. Akkor is, ha egészen másként nevelnek, mint mi, és akkor is, ha nem értünk egyet a nevelési vagy életvitelbeli elveikkel. Szülőként hatalmas felelősség nehezedik a jelenlegi generációra. Mint, ahogy mi is a legjobbat próbáltuk kihozni a szülőségünkből, ők is ugyanezt teszik. Hagyjuk, hogy a belső motiváció és szeretet vezesse őket, bízzunk az anyai és apai belső hangukban, hogy képesek felkészíteni az unokát egy megjósolhatatlan új világra, és bíztassuk őket kritika helyett. Arra igazán nagy szükségük van!

Lesz olyan terület, ahol nem tudunk majd egyből mindenkinek megfelelő megoldást találni, ahol nem tudunk egyetérteni vagy együttműködni.

Lehetséges, hogy ez nem Öntől függ majd: ilyenkor fogadjuk el, hogy nem értünk egyet, és kérjük, hogy kölcsönösen tartsuk tiszteletben egymás érzéseit.

Ezeken kívül pedig bízhatunk a gyerekben. Idővel ráérez és megtanulja, hogy nem mindenhol egyformák a szabályok. Megtanul alkalmazkodni a különböző szabályokhoz és szokásokhoz. Azt is tudni fogja, hogy mit engedhet meg magának nagyival, vagy nagytatával szemben, és mit nem. Ezért is érdemes bővíteni nevelési és kommunikációs eszköztárunkat, és gondtalanul élvezni az unokás pillanatokat.

A Pozitív Fegyelmezés elsősorban a tiszteletteljes és együttműködő kapcsolatok erősítését célozza meg, hogy megfelelő támogató légkört biztosítson a stabil fejlődéshez. Eszközt és gyakorlati tippeket ad a konfliktuskezelésre, a nem kívánt magatartás kijavítására büntetés, megalázás, leckéztetés nélkül. Megkönnyíti és élvezhetőbbé teszi a gyereknevelést és a családi légkört, ezért kihagyhatatlan fejlődési lehetőség szülőnek és nagyszülőnek egyaránt.

Drága nagymama és nagytata, fontos a jelenlétük! Fantasztikus hatásuk lehet az unokájuk életére akár naponta foglalkoznak vele, akár alkalmanként és rövig időre. Mit szeretne elérni nagyszülőként? Milyen értékeket szeretne közvetíteni és hogyan?

Üdvözüljük!

Két elhivatott édesanya vagyunk, összesen hat gyerekkel (3-3), akik családjuk mellett mások családi jólétéért, támogatásáért és tájékoztatásáért is küzdenek.

Hiszünk abban, hogy hiteles információ birtokában, és támogató közösség körében, minden anya és apa képes felelős, tájékozott döntéseket hozni, amelyek összhangban vannak a gyermek, a saját, és az egész család érdekeivel. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk a nagyszülők szerepét a családok jólétében.

Tudjon meg rólunk többet

A nagyszülők jelentik az első tapasztalatot a külső világgal a kisunoka számára. Érdeklődő, fejlődni akaró, támogató nagyszülőre mindenkinek szüksége van! Tiszteleten és nyitottságon alapuló kapcsolatokra a nagyszülőknek is szüksége van!