Miért választottuk a pozitív fegyelmezést?


A Pozitív Fegyelmezés célja, hogy a gyerekeink megállják a helyüket az élet bármilyen területén, ha felnőnek.

Olyan szociális, önismereti és életvezetési készségekkel vértezzük fel őket, amelyek biztosítják, hogy magabiztos, önálló, sikeres és boldog emberré váljanak.

A Pozitív Fegyelmezés szemléletét Alfred Adler és Rudolf Dreikurs pszichiáterek személyiségfejlődés és szociálpszichológia kuttásai alapján Dr. Jane Nelsen, amerikai pszichológus, házassági, családi és gyermeknevelési tanácsadó, 7 gyermek édesanyja dolgozta ki.

Adler abban hitt, hogy a gyerekeknek elemi szükséglete, hogy kötődjenek a környezetükben élőkhöz és érezzék, hogy fontos a jelenlétük. Számos kutatás igazolta, hogy azok a gyerekek, akiknek szoros és tiszteletteljes a kapcsolata a szeretteikkel, sokkal inkább hajlamosak arra, hogy jól viselkedjenek.

Dr. Jane Nelsen rávílágít arra, hogy a szoros és tiszteletteljes kapcsolatot nem érhetjük el sem tekintélyelvű, sem megengedő neveléssel. A szoros és tiszteletteljes kapcsolatban egyszerre érvényesül a kedvesség és határozottság. Ez a Pozitív Fegyelmezés első kritériuma.

További három kritérium biztosítja gyermekünk optimális személyiségfejlődését: magatartásunk segíti a gyereket abban, hogy fontosnak érezze magát, és érezteti vele, hogy hozzánk tartozik. Hosszútávon hatékony. Értékes életviteli és szociális készségeket tanít és arra ösztönzi a gyereket, hogy felfedezze, és használja a képességeit és a problémamegoldó gondolkodását.

A fenti irányelvek mutatják az utat, mint egy iránytű. Mutatják azt is, mi nem fér bele a Pozitív Fegyelmezésbe: a büntetés, megalázás, félelem vagy fájdalom nem segíti a gyereket abban, hogy fontosnak érezze magát, nem érezteti vele, hogy hozzánk tartozik. Hosszútávon nem hatékony. Értékes életviteli és szociális készségeket nem tanít, és nem ösztönzi a gyereket arra, hogy felfedezze, és használja a képességeit és a problémamegoldó gondolkodását. Tehát, a pozitívan fegyelmező szülő nem büntet, nem aláz meg, és nem okoz fájdalmat, ezek helyett legalább 52 féle pozitív hatású fegyelmezési eszköz áll rendelkezésére, amelyek elősegítik a hatékony kommunikációt és a tiszteletteljes problémamegoldást.

“Honnan a csudából vettük azt az elképesztő ötletet, hogy ha azt akarjuk, hogy gyermekeink jobban viselkedjenek, ahhoz az szükséges, hogy először rosszul érezzék magukat.” – Dr. Jane Nelsen, a Pozitív Fegyelmezés megalapítója

Ugyanígy, a jutalom, dicséret, zsarolás, kérlelés, mindent ráhagyás, és konfliktusok kerülése szintén nem segíti a gyereket abban, hogy érezze a valódi értékeit, nem tanítja meg a tiszteletteljes együttélés feltételeire. Hosszútávon nem hatékony. Értékes életviteli és szociális készségeket nem tanít, és nem ösztönzi a gyereket arra, hogy felfedezze, és használja a képességeit és a problémamegoldó gondolkodását. Tehát, a pozitívan fegyelmező szülő a külső motiválásról átteszi a hangsúlyt a gyerek belső motivációinak felébresztésére és megerősítésére. Következetesen és szeretettel mutatja az irányt.

Hogy legyünk kedvesek és határozottak egyidőben?

Nagyon sok szülőnek nehézséget okoz, hogy a lehető legtöbb időt töltse a kedves, ugyanakkor határozott mezőben. Egy pszichológus anyuka határozta meg úgy az érzéseit, hogy a határozatlan és kedves mezőben a gyerekei irritálják, a határozott és rideg mezőben pedig a saját hangja irritálja. A kedves és határozott mezőben mindkét fél nyertes együttműködésre és problémamegoldásra törekszik.

A Pozitív Fegyelmezés eszköztára szerteágazó megoldásokat kínál a konfliktuskezelésre és a nyertes együttműködés előmozdítására. Jane Nelsen, Pozitív Fegyelmezés című könyve átfogó olvasmány a szemlélet megismerésére, a Pozitív Fegyelmezés szülőtréningek pedig hatékony gyakorlópályát biztosítanak az eszközök elsajátítására, és magabiztos használatára.

Miért fontos a kedvesség?

A kedvesség megtartó erő! A kedvesség egy kiemelten fontos szociális-érzelmi képesség, amelyre minden embernek szüksége van, hogy boldognak érezhesse magát, és kapcsolódni tudjon másokhoz. A kedvesség rendszeres gyakorlásával és tanításával támogató és biztató légkört hozhatunk létre magunk körül. Gondolj csak egy esetre, amikor kedves voltál valakihez. Mit gondoltál? Mit éreztél?

Egyetlen kedves gesztus maga után vonhat egy egész kedvesség láncolatot. A kedvesség viszonzást hív meg válaszként.

Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a kedvesség és segítőkészség veleszületett készségünk, figyeljük csak meg a videón a kisgyerekeket!

Sajnos idővel a környezeti hatásokra válaszul sokaknak esik nehezére kedvesnek lenni, ezért érdemes gyakorolnunk otthon, az oktatásban, munkahelyen és mindenhol.

Próbáljuk csak ki ezt a napi kedvesség rutint, amely gyerekek és felnőttek számára egyaránt örömteli gyakorlat.

A Pozitív Fegyelmezés a kedvesség és határozottság útján hódítja meg a világot, 15 nyelven elérhető ismertetőanyaggal, szülő és pedagógustréningekkel tanít hatékony kommunikációs technikákat.  Az élmény alapú tanfolyamokon okleveles oktatók adják át tudásukat, és segítenek az elsajátított nevelési eszközök begyakorlásában támogató és vidám légkörben.