Mit jelent számodra a kontroll? Mit jelent számodra az engedékenység?

Kedvesen, keretekkel

Túlzott kontroll alkalmazása esetén a gyerek egy „külső kontrollponttól” függenek. Ilyenkor a felnőtt felelőssége lesz, hogy folyamatosan felügyelje a gyerek viselkedését.

A túlzott kontroll szülők és tanárok által használt legkedveltebb formája a jutalmazás és büntetés rendszere. Ennek a rendszernek az alkalmazása esetén a felnőtteknek „rajta kell kapniuk” a gyerekeket, amint épp jól viselkednek, hogy megjutalmazhassák őket, s ugyanígy „rajta kell kapniuk” őket, amint épp rosszul viselkednek, hogy kiporciózhassák a „megérdemelt” büntetést. Ki itt a felelős? Nyilvánvalóan a felnőtt; tehát mi történik, amikor a felnőtt nincs éppen jelen? A gyerekek nem tanulnak meg felelősséget vállalni a saját viselkedésükért.
Érdekes, hogy a kontrolláló felnőttek milyen gyakran panaszkodnak a gyerekek felelőtlenségére, és közben nem veszik észre, hogy ők maguk azok, akik felelőtlenné nevelik őket.
Az engedékenység szintén felelőtlenségre tanít – ebben a helyzetben sem a felnőttek, sem a gyerekek nem vállalnak felelősséget.
A pozitív fegyelmezés egyik legfontosabb alapgondolata, amelyet meg kell értenünk, az, hogy a gyerekek sokkal szívesebben követnek olyan szabályokat, amelyek lefektetésében ők maguk is résztvettek. Így egészséges önképpel rendelkező, hatékony döntéshozókká válnak, miközben megtanulják, miképpen válhatnak egy család, egy osztályközösség, valamint a társadalom hasznos és közreműködő tagjaivá.
Jane Nelsen, Ed. D. POZITÍV FEGYELMEZÉS

A pozitív fegyelmezés lényege, hogy kedvesen és keretekkel neveljünk.

A háromalkalmas alapképzés ennek mikéntjébe nyújt gyakorlati betekintést és gyakorlási lehetőséget.


“Újabb nagyon izgalmas két óra telt el úgy, hogy 15 percnek éreztem. Egyre mélyebbre ássuk magunkat a PF tárházába és értem meg, hogy azzal, ahogy én reagálok egy helyzetre, konfliktusra mit is üzenek a gyereknek, és hogy a “rosszul viselkedik” bélyeg hátterében mennyi minden is állhat. Magamra ismerek az összes szituációs játéknál és megértem, hogy apró lépesekkel haladni tudok afelé, hogy egy olyan gyereket neveljek aki küzd, érez és gondolkodik. Kell ennél több?” 

(Krisztina)


Fejlődjünk együtt, támogató légkörben!