Anyatejen fejlődik az ön unokája?

Drága nagyszülő,

Szeretettel gratulálunk a kisunokához. Teljen nagyon sok örömük egymásban!

Addig is Önök jelentik a biztonságos, támogató és szerető támaszt a szülők számára, és ez a kisunokának is meghatározó háttér.

Az optimális kezdet az Ön unokája számára a korai bőrkontaktus, és a mihamarabbi szoptatás megkezdése, és szükséglet szerinti folytatása.

A kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy a szoptatás fontos a kisbaba egészséges fejlődése és hosszútávú egészsége szempontjából: védi őt többek között cukorbetegség, allergiák, léguti és érrendszeri megbetegedésektől, és kiegyensúlyozott lelki és kognitív fejlődést biztosít.

Ugyanakkor az anya egészségét is védi cukorbetegség, érrendszeri és szív betegségek, daganatos betegségek és csontritkulás ellen.

A kutatások és ősi tapasztalatok mutatják, hogy a szoptatás akkor működik zökkenőmentesen, ha a csecsemőt az éhségjeleinek megfelelően teszik mellre, nem meghatározott időközönként és ideig.

Ez kezdetben legalább 8-14 mellretételt is jelenthet, ami elősegíti a tejtermelés stabilizálódását, és a kisbaba aprócska gyomrának gyorsan felszívódó és a lehető legjobb táplálékot és immunerősítést biztosít.

A fájdalmas szoptatás nem természetes jelenség.

Minden esetben arra utal, hogy a szopási technika még nem megfelelő, és feltétlenül képzett segítségre van szükség. Szakértő bevonásával az édesanya hamarosan leküzdi a kezdeti akadályokat, és kényelmesen tud majd szoptatni.

A kisbaba optimális fejlődésének elősegítésére az egészségügyi szaktekintélyek – többek között az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics, AAP) és az Egészségügyi Világszervezetet – a kizárólagos szoptatást javasolja az első hat hónapban, ez után pedig a szoptatás mellett a szilárd táplálékok fokozatos bevezetését. Egy éves koráig a kisgyermek legfőbb tápanyag és kalóriaforrása az anyatej marad, ez biztosítja a legjobb felszívódást, hasznosulást a szervezetben és az immunerősítést. Ezért nem szükséges sietni a szilárd ételek bevezetésével, és még nem lényeges szempont a mennyiség, vagy a változatosság más táplálékból.

A szopás visszafejlődő reflex, ezért a kisgyermekek fokozatosan leválasztják magukat.

Ez megtörténhet másfél éves kor után bármikor (rendszerint 4-5 éves kor előtt, az európai minták szerint). Ezért, amennyiben a szoptatás örömteli élmény a kisgyerek és az édesanyja számára egyaránt, számos előnnyel és befektetéssel jár megvárni és támogatni a természetes elválasztódást.

A fenti információ újszerűnek tűnhet Önnek, hiszen az előttünk járó egy-két generáció nem ezeket a szempontokat kellett szem előtt tartsa, és sajnos nem juthatott hozzá hiteles információhoz és képzett segítséghez a szoptatásban. Mindez természetes és elfogadott volt a régi időkben, és a ma is fennmaradt természeti népeknél. Őket megfigyelve látjuk, hogy a csecsemőt nem lehet elkényeztetni ölben tartással, vagy együtt alvással, éppen ellenkezőleg: a sok testkontaktus, a bizalomon és válaszkészségen alapuló kapcsolatok magabiztos és önálló kisgyerek fejlődését biztosítják. Veleszületett szükséglete most a kisunokának, hogy öleljék, szoptassák, válaszoljanak a jelzéseire. Így tanulja meg, hogy számíthat a környezetére, hogy érdemes ebben a világban élni és értelmet keresni, hogy szeretik és értékelik őt. Bátorságot és önbizalmat nyer, hogy önállósodjon, tanuljon és felfedezzen, hogy kitartson és megoldjon bármilyen nehézséget, ami az utjába gördül.

Lehet, hogy nehezére esik ez a szemléletváltás, lehet, hogy még idegenek ezek a gondolatok.

Valami biztosan nem változott, amióta Ön édesanyává vagy édesapává vált: a szülők a legjobbat akarják most is a gyermekiknek, és küzdenek is érte. A szülőknek most is támogatásra és szerető bíztatásra van szükségük, csakúgy, mint Önnek annak idején. Az új édesanyának szüksége van a törődő és támogató családtagokra, akik főznek egy-egy meleg ételt, vagy kimossák a ruhákat. Olyan nagyszülőkre van szükségük, akik türelmesen kivárják, hogy belejöjjenek a szoptatásba és az anyaságba, és megkérdezik tőlük, hogy miben segíthetnek igazán.

Az Ön bíztatása, támogatása és segítsége egy hatalmas befektetés a kisunoka jövőjébe. Mintaértékű, ahogy most támogatja a családját.

Bruncsák Anna, Maternet egyesület, elnök

Üdvözüljük!

Két elhivatott édesanya vagyunk, összesen hat gyerekkel (3-3), akik családjuk mellett mások családi jólétéért, támogatásáért és tájékoztatásáért is küzdenek.

Hiszünk abban, hogy hiteles információ birtokában, és támogató közösség körében, minden anya és apa képes felelős, tájékozott döntéseket hozni, amelyek összhangban vannak a gyermek, a saját, és az egész család érdekeivel. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk a nagyszülők szerepét a családok jólétében.

Tudjon meg rólunk többet

A nagyszülők jelentik az első tapasztalatot a külső világgal a kisunoka számára. Érdeklődő, fejlődni akaró, támogató nagyszülőre mindenkinek szüksége van! Tiszteleten és nyitottságon alapuló kapcsolatokra a nagyszülőknek is szüksége van!