Nevelési módszerek, trendek és irányzatok mustrája

Szükségem van Parenting képzésre? Melyik való nekem? Mi a különbség közöttük? Lehet, hogy én pont úgy nevelek, és nem is tudom?

szerző: Bruncsák Anna fotó: Pénzes Beáta

Nevelési stílusok

A tudatos nevelés, és az önmagunk képzése szülőként, egyre népszerűbb kezd lenni világszerte. Nem is csoda, hiszen minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének, és egy adott ponton mindenki ütközik nehézségbe, kérdésekbe, kételyekbe, hogy hatékony-e, ahogy nevel? Valjuk be, sokszor nem sok megbizható eszköz van a kezünkben: a legtöbbször a kapott szülői mintáink szerint nevelünk, még akkor is, ha eredetileg szerettük volna elkerülni ezt. Megritkultak a nagycsaládok, közösségek is, ahonnan működő, és kevésbé működő modellekből tanulhatnánk. Ezért aztán elkezdjük képzeni magunat, hogy hatékonyabbak lehessünk, magabiztosabbak lehessünk, jobban működjenek a kapcsolataink, és élvezni tudjuk a családunkat. Ezen a ponton zúdul a nyakunkba a “parenting szakirodalom”, és azon nyomban elbizonytalanodunk.

Nehéz világos képet kapni a lehetőségeinkről. Nehéz különbséget tenni a szemléletek, módszerek és irányzatok között.

Ez a cikk egy kísérlet a tisztábban látásra.

Kezdjük a nevelési stílusokkal. Mindenki azonosíthatja magát valamelyik nevelési stílusban, és gyakran előfordul, hogy csúszkálunk a nevelési stílusok között.

A pszichológia egyetért abban, hogy négy főbb stílust tudunk elkülöníteni, amelyek valamelyikébe tartozhat egy szülő. A négy kategória neve változó lehet a szakirodalomban, de lényegében ugyanazt fedi:

1. Tekintélyelvű, kontrolláló, büntető, autoriter – hideg és határozott (külső kontroll) – a szülő a főnök

2. Megengedő, engedékeny – kedves és határozatlan (nincs kontroll) – a gyermek a főnők

3. Következetes, demokratikus, autoritatív – kedves és határozott (belső kontroll) – tiszteletteljesen fegyelmezett: közös szabályokat állító

4. Elhanyagoló – hideg és határozatlan (nincs jelen) – a gyermek magára van utalva

(további olvasmányok: Ranschburg Jenő: nevelési stílusok és attitűdök)

A szülői stílusok és attitüdök hatásait vizsgálva mára már elfogadott tény, hogy a következetes (autoritatív, demokratikus) hozzáállás biztosítja a gyermek számára a legjobb lehetőséget a helyes életvezetési készségek és minták elsajátítására. A szülők azonban azt tapasztalják, hogy kedvesen kereteket és korlátokat állítani, amelyeket a gyermek örömmel és önszántából betart, egyáltalán nem könnyű. Itt lépnek be a buliba a szemléletek, elméletek és módszerek, amelyek hátteret és segítséget adhatnak, hogy megtaláljuk önmagunkban a következetes, melegszívű vezetőt.

Közös alapja a következetes módszereknek, hogy a kapcsolatok erősítését célozzák meg: minden embernek, minden gyermeknek alapszükséglete, hogy kapcsolódhasson, hogy fontosnak és értékesnek érezze magát. Ha ezek az alapszükségletek egészségesen elégülnek ki, akkor jól fogja érezni magát, kiegyensúlyozottan fog fejlődni, és helyesen fog viselkedni. „A rosszul viselkedő gyerek, elbizonytalanodott gyerek”, mondja a Pozitív Fegyelmezés.

Ezeket a fiziológiai szükségleteket és a gyermek képességeinek fejlődését (kognitív-értelmi fejlődését, biológiai érését, környezeti hatásokat a viselkedésre stb.) kutatják a kapcsolódáson alapuló szemléletek:

Kapcsolódáson alapuló szemléletek

1. A kötődő nevelés vagy válaszkész nevelés

Nem módszer, hanem átfogó szemlélet arról, hogyan alakulhatnak ki egészséges kötődési mintázatok a gyermekben. Mivel minden embernek szükséglete a kapcsolódás, ezért a gyermek mindenképpen kötődni fog a gondozójához, később felnőttként is kialakít olyan kapcsolatokat, amelyekben kötődni tud. Ám nem mindegy, hogyan! A túsz is kötődni kezd egy idő után az elrablójához, olvashatjuk a hivatkozások között, és rögtön világossá válik, mennyire torz kötődési minták is kialakulhatnak. A stabil mentális és lelki fejlődés érdekében az a cél, hogy stabil kötődési lehetőségekben legyen része a gyermekünknek. A kötődéselmélet felhívja a figyelmet, hogy a csecsemőkor (sőt, az anyaméhben eltöltött időszak is) kritikusan fontosak a stabil kötődéshez. Erősítik a kötődést és növelik az anya válaszkészségét: a háborítatlan szülés, az azonnali testkontaktus a babával, az aranyóra szülés után, a 24 órás rooming-in (együttlét a babával), a szoptatás, egy légtérben/közel alvás, hordozás, sok testkontaktus, bizalom a baba jelzéseiben és az anyai ösztönökben stb.

Dr. William Sears világhírű gyermekorvos és családja minden babát váró családban hiteles és méltó forrás lesz. Sikerkönyveik, mint az „Éjszakai gondoskodás” vagy a „Bevezetés a kötődő nevelés elveibe” magyarázatot és segítséget nyújtanak a kisbabák viselkedésére és válaszkész gondozására. Ha lehetne valamit kötelező olvásmánnyá tenni a szülővé válás előtt, akkor ezek a könyvek biztosan szerepelnének a javaslatok között.

2. A kontinuum-elv

Nemcsak testi felépítésünk evolúciós folyamat eredménye, tudjuk meg Jean Liedloff szerzőtől és kutatótól (még 1975-ben!), hanem a viselkedésünk is; így a gyermekeinkkel való bánásmód, gondoskodás és kapcsolódás is belénk kódolt. Az iparosodott ember néhány évszázad alatt rúgta fel mindazt a kapcsolódási, gondoskodási mintázatot, amit évmilliókig felépítettünk. Ez pedig egész életünkre kiható következményekkel jár.

Liedloff könyvében a babákkal való bánásmódra helyezi a hangsúlyt, de kifejti, hogy a kontinuum egész életünk során dolgozik, és sérüléseinek hatásai társadalmi szinten is jelentkeznek.

Izgalmas, szívhez szóló olvasmány Jean Liedloff: “Az elveszett boldogság nyomában” című könyve.

Stratégiát nyújtó nevelési programok a szülői kompetencia és eszköztár növelésére

1. Pozitív Fegyelmezés

Számunkra az első helyen van, mert átfogó szemlélete az eredményre összpontosít. Gyakorlatias és praktikus, ha megoldásokat keresünk. Fontos eleme a tudományos háttér, és a viselkedések mögötti okok azonosítása, ám nem ragad le az analizálásnál, hanem cselekvésre sarkall: arra tanít, hogy egy aprócska változtatással a viselkedésünkben hatalmasat változik a gyermek viselkedése. 52 célravezető eszközt bocsát a rendelkezésünkre, 52 aprócska változtatást a mi viselkedésünkben, amelyek segítségével kedves, ugyanakkor határozott kereteket biztosíthatunk, tiszteletteljes közös megoldásokat keresünk, és jól működő, nyugodt és derűs kapcsolatokat ápolhatunk, miközben biztosak lehetünk abban, hogy értékes életvezetési készségeket tanítunk a gyermekünk számára, és támogatjuk a kiegyensúlyozott fejlődését. Hosszútávon hatékony, tégláról-téglára építkezik, alapoz. Szülőtréningje gyakorlatias, és élménypedagógián alapszik. Így a résztvevő bevonódik és lendületet, segítséget kap a változáshoz. Az élménypedagógia mélyebb és hatékonyabb az egyoldalú előadásoknál, vagy a könyveknél. Kiemelten dicsérik a résztvevők a „Megoldó kört”, amely során a ki-ki a saját megoldását találja meg a szülőcsoport segítségével, anélkül, hogy tanács vagy vélemény hangzana el. A programot Dr. Jane Nelsen és Linn Lott pszichológusok, családterapeuták állították össze a szülők számára, és a folyamat működik, akármilyen élethelyzetben, vagy életkorban találjon rá a család. (alapkönyv: Jane Nelsen: Pozitív Fegyelmezés, úgy olvasandó, mint egy kézikönyv)

2. Melegszívű Fegyelmezés

Kim John Payne pszichológus programja a szülői szerepkörök és beavatkozások bemutatásával közelíti meg a gyermeknevelést. Modellt kínál ahhoz, hogy a gyermek életkorához és egyéni helyzetéhez mérten, hogyan választhat a szülő alapállást. A fegyelmezést és szülői beavatkozásokat három, egymásra épülő fázisra, szerepre osztja: a Kormányzó-Kertész-Kalauz modellt mutatja be, mint megfelelő reakciót fegyelmezési helyzetekben. Payne könyve olvasmányos és ötletgazdag. Mindenki talál benne valami rokonszenveset. (alapkönyv: Kim John Payne: Melegszívű Fegyelmezés)

3. Tudatos Nevelés

Aletha Solter fejlődéspszichológus szülőprogramjának külenlegessége, hogy a kötődéselmélet fontossága mellett kiemeli a szülői traumákból és stresszből való kigyógyulás fontosságát. Szülőprogramjain megtudhatjuk, hogyan ne adjuk tovább sérüléseinket a gyermekünknek. Izgalmas terület, önismereti tréning is egyben. (http://www.awareparenting.com)

4. Békés Nevelés és Aha-Parenting

Aletha Solter munkássága másokat is megihletett: továbbfejlesztett tudatos nevelés program a Békés Nevelés (Peaceful parenting) Genevieve Simperingham: „The Way of the Peaceful Parent” című könyve alapján. Innen pedig nevelési módszert dolgozott ki szülők számára Dr. Laura Markham, akit az „ahaparenting” oldalon keresztül követhetünk. (https://www.ahaparenting.com/)

A hangsúly továbbra is a kötődéselméleten és a szülői indulatok és elvárások kezelésén, formálásán van.

5. Kapcsolódó Nevelés

Patty Wipfler: “Hallgasd meg!” című könyve alapján megszületett a Kapcsolódó Nevelés szülőprogram. (Parenting by Connection/Hand in Hand Parenting) Wipflernek határozott elképzelése van arról, hogyan kéne kapcsolódni a gyermekhez. A “hallgasd meg!” módszer a passzív meghallgatást emeli ki, mint értékes kapcsolódási lehetőséget. Szülőtréningein gyakorlatként szerepel egymás meghallgatása ítélet, belekérdezés, vélemény és tanács közlése nélkül: megszabott ideig beszél az egyik szülő, kibeszélve a frusztrációit, és ugyanannyi ideig beszél a másik szülő. (https://www.handinhandparenting.org/)

6. Pozitív Nevelés

Debbie Godfrey a Pozitív Fegyelmezés irányelveit és tréning-módszertanát használta fel saját brand-je megalkotásában, apró módosításokkal. A Pozitív Nevelés gyakran összemosódik a Pozitív Fegyelmezéssel, ám az eredeti programot nem tudta lekörözni, hiszen az továbbra is világszerte a legelismertebb és legnépszerűbb szülőtréning maradt.

Mitől óvakodjunk

A szülőprogramok széles tárháza egy valamit biztosan megerősít bennünk: jobb, ha mindent átengedünk előbb a saját szűrőnkön, és csak azt használjuk, amivel egyet tudunk érteni és azonosulni tudunk. Csodamódszer nincs, mint ahogy csodaszülő sincs. A legjobb szülő a szerető, próbálkozó szülő!

Ahogy látjuk, a szülőprogramok mindegyike a szülői kompetenciánkat, eredményünket és élményünket kívánja segíteni, a hangsúly kerül itt-ott máshová. Érdemes hát tájékozódni, tágítani a szülői eszköztárat és bevonódni egy szülőtréningbe, hogy lendületet és működő stratégiákat kapjunk.

Mitől óvakodjunk: Dr. William Sears kiemeli az idomításos módszerek veszélyét. A szakemberek egyetértenek abban, hogy az idomításos módszerek működnek rövid távon, hogy a számunkra kellemetlen viselkedést kondícionálják, ám hatalmas károkat okoznak hosszútávon. Dr. Gábor Máté vont párhuzamot az egérkísérletek és a gyermeki viselkedés-kondícionálás között. Rövid távon kondícionálható az egerek viselkedése büntetéssel és jutalommal: az egér hamar megtanulja, hogy a ketrec egyik sarkában sajt várja, a másik sarkában pedig áramütés, ahogy a gyermek viselkedése is megváltozik büntetés és jutalom hatására. Ám az egerek stresszhormonszíntje tartósan magas marad ilyen körülmények között, mint ahogy az egyedül sírni hagyott csecsemő stresszhormonszíntje is tartósan magasan marad, még órákkal elalvás után is. Pedig azt gondolnánk, milyen ügyes szülő, milyen hatékony a nevelési módszere, mert nem lásztik még a következmény. A tartós stressz negatívan hat a gyermek mentális és pszichés fejlődésére. Hamarosan egyre súlyosabb viselkedészavarral szembesülünk, mindez társulhat szorongással, figyelemzavarral, negatív szociális megnyilvánulásokkal. Dr. Gábor Máté arról is mesél, hogy ezen a ponton lép be a medikális megközelítés: diagnosztizálják a gyermeket valamilyen “zavarral”. Gyakran elfelejtik azt, mondja Dr. Jane Nelsen, hogy a viselkedés maga egy reakció, egyedül sosem viselkedik helytelenül egy gyerek, mégis őt bélyegzi meg a medikális megközelítés egy betegséggel. Az utóbbi években drasztikusan megnőtt a pszichiátriai gyógyszerek alkalmazása a gyermekek között, figyelmeztet Dr. Gábor Máté. A büntetés és jutalom alkalmazása, a szeretetmegvonás, a negatív érzésekkel való kondícionálás veszélyes és nagyon káros, figyelmeztetnek a szakemberek. A jó viselkedéshez nem szükséges az, hogy a gyerek előbb rosszul érezze magát. A tartós jó viselkedés és kiegyensúlyozottság csakis belső motivációval működhet. Hiszen szülőként is azt szeretnénk, ha a gyermek nem csak a jelenlétünkben viselkedne helyesen, hanem akkor is, amikor mi nem vagyunk vele.

Ha csak meghallgatnál néhány nagyszerű előadót

Nagyszerű és ingyenes lehetőség ízelítőt kapni a parentingről és tudományos hátteréről a “Pozitív Pedagógia és Nevelés Program” konferenciáin, ahol neves hazai és külföldi előadókat hallgathatunk meg. A kezdeményezés Bagdi Bella és csapata munkáját dicséri, és méltán népszerű.

Ha résztvennél Pozitív Fegyelmezés szülőtréningen, vagy Pozitív Fegyelmezés Tanácsadáson

1. A Pozitív Fegyelmezésről és a szülőtréningeinkről
2. Pozitív Fegyelmezés Tanácsadás és Vezetett Önfejlesztő Tréning (ha megakadtál valamilyen területen a gyermeknevelésben)
3. Pozitív Fegyelmezés Erdély Facebook csoport szülőknek (a Pozitív Fegyelmezés előszobája mindazok számára, akik ismerkednének a szemlélettel és kapcsolatban maradnának vele).

Források és hivatkozások:

Pozitív Fegyelmezés Erdély FB szülőtámogató csoport

http://www.jgypk.hu/mentorhalo/tananyag/Pedaggiai_pszicholgia_jegyzet_vodapedaggusoknak/43_gyermeknevelsi_modellek.html

http://www.drfeherkatalin.hu/upld/3..pdf

http://www.lll.hu/ajanlott-olvasnivalok/ajanlott-konyvek/

Cikkek tőlünk neked, egyenesen a postaládádba

Egy gondolat “Nevelési módszerek, trendek és irányzatok mustrája” bejegyzéshez

  1. A cikk folyamatosan frissül, ezért biztatunk mindenkit, hogy hozzászólásban egészítse ki az említett szülőprogramokat és módszereket olyanokkal, amelyeket még nem soroltunk fel. Köszönjük, hogy együtt szerkeszthetjük!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s