Alapítók

 

Valamikor réges régen, (10 évvel ezelőtt) volt egyszer két lelkes anyuka. Hétről hétre találkoztak Nagyváradon egy zenés-mondókás foglalkozáson, a Ringatón.  Az egyik édesanya  mosolygós arcú, huncut kisfiúval érkezett, míg a másik anyuka egy göndör fürtös, cserfes kislányt vezetett. A foglalkozások végén mindkét totyogó boldogan szopizni kezdett. Az anyukák pedig beszélgettek, közös dolgokról, érdeklődésről.

Elmesélték egymásnak, hogy a szoptatás nehezen kezdődött, sok-sok nehézséggel tűzdelve, személyes segítség nélkül. A La Leche liga  szoptatási tanácsadói segítettek a mélyponton mindkettőjüknek.   Érezték, hogy hiányzik a környezetükben a személyes segítségnyújtás, a bátorítás, és a  megfelelő információ.  Tudták, hogy ezeket nem kapja meg az, aki szoptatni kívánja gyermekét.

Megfogalmazódott bennük a közös vágy, hogy szeretnének egy olyan helyet ahol az egyik anya a másikat tanítja meg arra, miként érzékelje, milyen módon elégítse ki gyermeke szükségleteit. Szerették volna, ha az anyukák megtapasztalnák, hogy a szoptatás a szoros szülő-gyermek kapcsolat kialakításának ideális módja,  hogy az  apa támogatása  lehetővé teszi, hogy az anya teljesen a gondoskodásnak szentelje magát, együtt erősítve a családot.  Mert az erős család a társadalom egészséges alapsejtje.

          Egy alagsori kisteremben elkezdtek találkozni a hasonló szemléletű édesanyákkal hónapról, hónapra, megalakítva Nagyváradon is a szoptatást támogató csoportot.

Anna és Kati (a két anyuka) közben csatlakozott a nemzetközi La Leche ligához. Előbb Anna, majd Kati vált szoptatási tanácsadóvá.

Lassan mélyült a barátságuk, tanulmányaik, szakmai továbbképzéseik során  rájöttek és tapasztalták azt, hogy szükség van egy  szövetségre, amely a szoptatás védelmét, elősegítését támogatja.

Céljuk az, hogy a születendő egyesület széles társadalmi rétegeket mozgósítson, és tájékoztasson a szoptatás elősegítése érdekében.

Tudatosítani szeretnék  azt hogy:

– a nőknek, anyáknak élniük kell a tájékoztatáshoz való jogukkal, a várandósgondozás, majd a szülészeti ellátás során, és  az egyéb szociális ellátásokban.

–  az anyának és a csecsemőnek minél előbb, és minél többet együtt kell lennie.

Az első években a gyermek számára az édesanyjával való intenzív együttlét olyan alapvető szükséglet, mint a táplálék.

Vágyuk az , hogy  egy olyan társadalomban éljenek , ahol elérhető minden szükséges információ, és segítség ahhoz, hogy a nők összhangot teremthessenek magukban a szerepeik között.

Szeretnék, ha az anyákat érintő ellátások nem szokásjogon alapulnának, hanem követnék a tudományos bizonyítékokon alapuló legjobb gyakorlatokat, és a nemzetközi ajánlásokat. Így egy anyának sem kellene küzdenie a szoptatásért, könnyen elérhetőek lennének a korszerű szoptatási ismeretek, és egy segítői hálózat.

MATERNET egyesület célja az, hogy a nők magabiztosan és jól érezzék magukat anyaként, párként, nőként az élet minden területén.

 

A Maternet egyesület alapítói: Bruncsák Anna és Kovács Katalin

Íme az ő történetük:

                                              Bruncsák Anna                                                                 Kovács Katalin