7 + 1 OK, amiért érdemes kitartani a Pozitív Fegyelmezés mellett

Bármennyire távol kerülnél a Pozitív Fegyelmezéstől, végy egy nagy levegőt, és folytasd ott, ahol elakadtál.

  1. Ha fáradt és kimerült vagy, ha minden oldalról nyomják a gyenge pontjaidat, tarts ki, mert egyre könnyebb lesz. Még krízis helyzetben is könnyebb lesz. Nem baj, ha csak icipicit változtattál a viselkedéseden, ennek is hatalmas hosszútávú eredménye lesz.
  2. Ha folyton visszazökkensz, és piszok nehéz alkalmazni a végtelenül egyszerűnek tűnő PF eszközöket, tarts ki, mert, miközben magadon dolgozol, és megküzdesz az örökölt mintáiddal, te egy sokkal egészségesebb, és élhetőbb lehetőséget nyújtasz a gyermekeidnek. Esélyt adsz, hogy nekik már természetes és spontán módon történjen az együttműködés, a tiszteletteljes és határozott viselkedés, a higgadt és célirányos problémamegoldás, a hatékony és gyors stresszkezelés.

Amikor a Pozitív Fegyelmezés eszközeiről beszélünk, sokan felvonják a szemöldöküket, „Ölelés? Utasítás helyett, kérdést? Figyelmes hallgatás? Ez most komoly? Ilyen egyszerű lenne?” Igen. A Pozitív Fegyelmezés ilyen egyszerű. Valószínüleg mind az 52 eszközét ismered, és még használod is időnként. Miért olyan nehéz mégis alkalmazni, ha nem csak időnként akarod használni, hanem céltudatosan? Ha nehéz neked, akkor minden bizonnyal egészen más mintát kaptál a szüleidtől, és most azokkal kell előbb megharcolnod. Át kell „huzalozd” magad. Valahányszor visszacsúszol a régi mintádba, iktass be egy apró PF változtatást, amely mentén haladhatsz tovább. Ez lesz az új minta. Ez lesz a kapaszkodó. Ne feledd, a hibáiddal azt is mintázod, hogyan kell felállni, és folytatni az utad. E mellett minden hibádból tanulhatsz, és minden egyes visszaesés esély a gyakorlásra és elmélyítésre. Lehet, hogy a leghasznosabb tapasztalata lesz a gyermekednek látni téged hibázni, elbukni, belátni és felállni, kitartóan próbálkozni tovább.

3. Ha a gyermek viselkedése sehogyse javul, vagy akár romlik, tarts ki, mert nincs okod visszatérni a régi rossz vágányra. Dr. Jane Nelsen (a PF megalapítója, pszichológus, családterapeuta) felhívja a figyelmünket arra, hogy nagyobb gyermekeknél természetes reakció a változásra, hogy a nem kívánt viselkedés egy rövid időre hevesebb lesz. Ezt a jelenséget az elromlott kávéautomata párhuzammal szemlélteti: amikor az automata nem ad kávét, akkor a meglepetést düh váltja fel, egyesek még meg is rugdossák, hátha akkor elindul végre. Amikor hosszan megszokunk egy reakciót valakitől, akkor mérgesek leszünk, ha váratlanul másképp reagál. Ilyenkor fakadnak ki a szülők, hogy „minek folytassam a Pozitív Fegyelmezést, amikor nem oldotta meg a rossz viselkedést?” „A régi fegyelmezési módszerek megoldották?”, kérdezi ilyekor Dr. Jane Nelsen. „Nem. Nem oldották meg”, jön a válasz. „Akkor melyiknek van több esélye idővel: ha visszatér a régihez, vagy, ha kitart az változás mellett?” Érdemes kitartani. A Pozitív Fegyelmezés a kapcsolatokat hozza helyre, a kapcsolatot helyezi biztos alapokra, tiszteleten, törődésen, kedvességen és bíztatáson alapuló, sérthetetlen alapokra.

4. Ha a gyerek túl kicsi, ha a gyerek túl nagy, tarts ki a Pozitív Fegyelmezés mellett, mert nem lehet elég korán kezdeni a gyakorlást, és nem lehet lekésni a kapcsolatok erősítését. Legyen a gyermek két hónapos, két éves, vagy huszonkét éves, a Pozitív Fegyelmezés gyakorlása jót tesz neked, neki és az egész családnak.

5. Ha most nem tudsz különleges figyelmet szentelni a Pozitív Fegyelmezésre, tarts ki mellette, mert egészen apró lépésekkel is hatalmas változást lehet elérni. Válassz egyetlen területet, amin szeretnél változtatni, válassz hozzá egyetlen PF eszközt, és csináld. Nem baj, ha tízből kilencszer nem sikerül. Csináld tovább. Az ez egyetlen alkalom, amikor sikerült, máris egy lépés a jó irányba. Legközelebb tízből sikerül majd több is.

6. Ha kilátástalannak tűnik a helyzet, tarts ki. A gyerekek változnak. Most ilyen. Nem marad így. Hunyd be a szemed és képzeld el a legutóbbi kedves és szeretetteljes pillanatotokat. Ő ugyanaz a gyermek, akit akkor szorosan átöleltél, és magadbaszívtad minden rezdülését, illatát, mosolyát, szeretetét. Képzeld el most azt, hogy évek múlva büszkén és csodálattal nézed őt, és tedd fel a kérdést magadnak, hogy vajon mitől olyan kiegyensúlyozott, elégedett, magabiztos, céltudatos, kitartó, hasznos és tisztelt tagja a közösségének? Azért tarts ki, még akkor is, ha most kilátástalan minden, hogy a támogatásoddal odatalálhasson a jövőbeli kiegyensúlyozott, elégedett, magabiztos, céltudatos, kitartó, hasznos és tisztelt énjéhez.

7. Ha a párod, vagy a családtagok nem alkalmazzák a Pozitív Fegyelmezést, tarts ki mellette, mert akkor is segít, ha csak te gyakorlod. A gyerekek hamar megtanulják kezelni a helyzeteket, az embereket, és mindig a körülményekhez igazítják a viselkedésüket. Másképp viselkednek anyával és apával, és másképp viselkednek a mamával vagy az óvónénivel. Következtetéseket vonnak le az őket körülvevő világról és eldöntik, helyesen vagy tévesen, hogy mit kell tenniük azért, hogy figyelmet, törődést, szeretetet, visszajelzést kapjanak a helytállásukról. Biztosan találkoztatok már azzal a kijelentéssel, hogy a gyerek a szülő tünete. Ha elkezded gyakorolni a Pozitív Fegyelmezést, mindenki érezni fogja az erejét. Nem csak a gyermek, hanem az egész család. Nem biztos, hogy mindenki követni fogja a példádat, ám az biztos, hogy mindenkinek előnyére válik, ha te kitartasz. A gyermeked tapasztalhatja, és gyakorolhatja a hatékony életvezetési technikákat, és megtanulja kezelni a különböző embereket és helyzeteket.

+1

Ha úgy érzed, túl nagy falat a Pozitív Fegyelmezés, tarts ki mellette, lassíts a tempón. A szülőtréningeken, vagy a Pozitív Fegyelmezés könyv lapjain akarva akaratlanul megéljük, hogy mennyi mindent lehetne „jobban” csinálni. Tudjuk, hogy nem létezik tökéletes szülő, nincs élő ember, aki minden PF eszközt tökéletesen és állandóan használ, és rengeteg olyasmit találunk az életünkben, amit igenis jól csinálunk. Mégis azt érezzük néha, hogy „túl nagy falat”. Ilyenkor segít, ha visszatérsz egy időre az alapokhoz: több ölelés, több érdeklődő kérdés. Amikor a gyermeked ingerült, vagy te vagy levert (vagy mindkettő), tégy egy próbát és mondd, hogy „most magy szükségem van egy ölelésre.” Figyeld meg, mi fog történni?

Húzz egyet a Pf eszközkártyák közül, és próbáld ki a lapot, amit húztál, amint lehetőséged adódik rá. Tats ki, mert az irány jó. Az a lényeg, hogy haladj előre a jó irányba, a tempón lehet időnként módosítani.