Együttalvás

Mert azt mesélitek, hogy sok fórumon most is port kavar.

A legjobb megoldást csakis te hozhatod meg a pároddal együtt, semmiképpen sem a fórumok kommentelői. Az, hogy ti hogyan pihentek a legjobban, senki másra nem tartozik.

Az sem, hogy hol és mikor kaptok kedvet intim együttléthez, és hogyan ápoljátok a kapcsolatotokat.

Végképp nem másokra tartozik.

A tájékozott döntés segít:

Minden egyes gyermekek egészségével foglalkozó szervezet kijelenti, hogy az újszülött egy légtérben, minél közelebb a szüleihez aludjon annak érdekében, hogy a hirtelen bölcsőhalál esélye számottevően csökkenjen, a hosszútávú szoptatás esélye növekedjen, és a baba testi és lelki fejlődése optimális maradhasson. Egy légtér tehát, optimális esetben legalább 2-3 éves korig fontos!

Az Amerikai Szoptatási Szövetség, az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet, a La Leche Liga, olyan neves szervezetek, amelyek támogatják az együttalvást az anyák és a gyermekek egészségét vizsgáló tudományos kutatások alapján. Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetségének (AAP) bölcsőhalállal foglalkozó albizottsága szerint elegendő, ha szorosan egy légtérben alszik a baba a bölcsőhalál elkerülése szempontjából.

Az ősbabák csak úgy maradhattak életben, ha a szüleik éjjel velük aludtak. Vajon létezett elkényeztetett ősember? Erre az ösztönös éjszakai gondoskodásra a szülők 9O%-a rájön, de titokban, félve és szégyenérzettel teszik. Mert a jelen pillanatban még mindig az a káros társadalmi viselkedésforma uralkodik körülöttünk, hogy megszégyeníthetünk, uszíthatunk, kibeszélhetünk, beleszólhatunk, bírálhatjuk, megbélyegezhetünk bárkit, aki másképp él, mint mi. Még akkor is, ha ezek a szülők a biológiai kódolt normát érzik és követik. Az embergyerek kódolt szükséglete, hogy érezze a bőrödet, érezze a szívverésed, a szuszogásod, a mozgásod. Ez teremt benne biztonságot és nyugalmat. Ez segít szabályozni önmagát. Ha a testközelség lehetősége megvan, akkor oxitocin hormon szabadul fel (babában és szülőben egyaránt), ami segíti az ellazulást, a relaxált alvást, amely közben a szervezet az épülésre tud fókuszálni. Ez a „bújjunk össze és biztonságban vagyunk” érzés.

Ha a testközelség lehetősége nincs meg, akkor magas marad a stresszhormonszint a baba szervezetében, amely órákon át fenn is marad – alvás közben is. A szervezet kevesebb energiát tud a növekedésre, fejlődésre fordítani, mert értelmeznie kell a hormonok üzenetét a „készenléti állapotra”.

Dr. James McKenna, a Notre Dame Egyetem antropológusa – az Anya-Gyermek Alváskutató Laboratórium vezetője –  azt a felfedezést tette, hogy a szoptató anya és csecsemője alvás közben különösen érzékenyen reagál egymás jelzéseire, ez pedig meggátolja, hogy az anya ráfeküdjön a babára. A vizsgálatok során az is kiderült, hogy az apa érzékenysége is számottevően nő, és ő sem fekszik rá a csecsemőre. Bámulatos a szülői védelmezői ösztön.

A biztonságos együttalvás az UNICEF és WHO közös ajánlása alapján:

 • A csecsemő aludjon a hátán, szilárd, tiszta felületen, füstmentes helyen, könnyű takaró alatt / vagy takaró nélkül, hogy a feje ne kerülhessen a takaró alá.
 • Az ágyban ne legyenek plüss állatok és párnák a baba körül, és a csecsemő soha ne aludjon párnán.
 • Ne legyen báránybőr vagy más bolyhos anyag az ágyban, és ne használjunk babzsákmatracot, sem vízágyat. A matrac szorosan illeszkedjen az ágykeretbe. A csecsemő se egyedül, se felnőttel együtt, soha ne aludjon heverőn vagy kanapén, ahol arccal becsúszhat a résekbe, vagy a kanapé támlájához szorulhat.
 • Nyugtató, gyógyszerek, drogok vagy alkohol hatása alatt álló személy, vagy aki szélsőségesen nehezen ébreszthető (pl. kimerült), ne aludjon egy felületen a csecsemővel.
 • A tápszerrel táplált kisbaba inkább aludjon az édesanya mellett külön felületen (pl. babaöböl)
 • Ha valaki nagyon túlsúlyos, annyira, hogy nem érzékeli biztosan a testhatárait és hogy milyen közel van a kisbaba, jobb, ha külön felületen altatja a babát maga mellett.
 • Ha a családi ágyat választjuk, fontos, hogy mindkét szülő egyetértsen ezzel a döntéssel, és jól érezze magát ebben a helyzetben.
 • Egyévesnél fiatalabb csecsemő ne aludjon együtt más gyermekekkel (testvérekkel).
 • Ha az anyának nagyon hosszú haja van, kösse fel, nehogy a haja a csecsemő nyaka köré tekeredjen.
 • Ha a szülők valamelyike dohányos, akkor érdemes inkább a babaöblöt választani.

Tévhitek:

 • „Ráfekszel.” Nem fekszel rá, ha betartod a biztonsági előírásokat. Lásd Dr. James McKenna évtizedekig tartó kutatásait.
 • „Nem tudod majd kitenni az ágyadból.” Ki tudod tenni az ágyadból, ha ráérzel a fiziológiai érettségére, amikor az agyfejlődése képessé teszi őt az önmegnyugtatásra és visszaalvásra éjjel. Ez rendszerint 2-3 éves kor körül már megy neki, és akkor fokozatos gyakorlás mellett átkerülhet saját ágyba. Fontos, hogy az esti elalvás ne hatalmi harc legyen, hanem közös megyegyezés, elcsendesedés, megnyugtató és vidám rutin és rituálé. Itt jön a képbe a POZITÍV FEGYELMEZÉS. És itt lesz fontos, hogy képezd magad és bővítsd a szülői eszköztárad. (https://www.facebook.com/groups/284945406276445)
 • „Elkényezteted.” „Elrontod.” Az ovis önállósági kutatások nem erről árulkodnak. Sőt. A kutatások szerint azok a gyerekek önállóbbak és magabiztosabbak, akik szorosan tudtak kötődni a szüleikhez az első években (lásd. kötődéselmélet, szükséglet szerinti szoptatás és gondoskodás). A természeti népek a mai napig együtt alszanak a gyermekeikkel. Olvastál már elkényeztetett busmanról?
 • „Tönkremegy a házasságod”. Amikor friss szülőkkel, vagy jövendő szülőkkel beszélgetünk, kiderül, hogy ez általános riogatás a környezet részéről. Érdekes, mennyire érdekli az embereket mások hálószobája, és érdekes, mennyire kötik a házaséletet egy ágyhoz. Mindig meg tudunk egyezni, hogy valójában nem attól gyengül egy házasság, hogy hol alszik a baba, hanem az együttműködés, a kommunikáció, a közös megoldások hiányától. Egy kisbabáról való gondoskodás kemény próbatétel, mind egyéni, mint csapatjátékban kihívás. Hatalmasat nő tőle a kapcsolat, ha össze tudunk dolgozni.
 • Gyerekszoba az önállóságért. Hjaj. A gyerekszoba létezése csupán néhány évtizedre tekint vissza egyáltalán. Addig nem lettek önállóak az emberek? A gyerekek körülöttünk szeretnek lenni, ott érzik magukat jól, ahol mi tevékenykedünk, akkor szívják magukba a készségeiket és tudásaikat, ha ott lehetnek, ahol más emberek.

Források:

Co-sleeping and SIDS: A Guide for Health Professionals

Útmutató a biztonságos együttalváshoz

https://szoptatas.info/kategoria/alvas_ejszakai_szoptatas?page=1

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s