SZOPTATÓ ANYAERŐSÍTŐ PODCAST

A szoptatás és az ünnepek

A közelgő ünnepek és a szoptatás összefüggéseiről beszélgettünk friss, és már tapasztalt édesanyákkal. Kiderült, hogy az ünnepek felerősítik a bennünk kavargó érzelmeket, legyen ez pozitív, vagy negatív, a hatásuk intenzívebb, mint a hétköznapokon.

Hogyan engedte el egy háromgyerekes édesanya a saját magával szembeni magas elvárásait; hogyan küzd egy háromhetes kisbaba anyukája a kezdeti nehézségekkel; hogy küzdenek mások a rokonokkal, “jóakarókkal”, vagy akár saját magukkal? Ezekről, és nagyon sok minden másról beszélgettünk a Maternet szoptatástámogató anyacsoportjának ünnepi találkozóján, amely most podcast formájában visszahallgatható:

“Milyen lesz az első karácsony a kisbabával? És még a Covid is!!!”

“Vajon jobban fog aludni? Miért fáj a hasa?”

“Anyósom meggyes pitét adott az öthónaposom kezébe!”

“Amíg a család ünnepelt, én végig egyedül ütlem a hátsószobában, és szoptattam. Van ennek így értelme?”

Ahogy belemelegedtünk a témába, záporoztak az ünnepekkel kapcsolatos tapasztalatok, elvárások és remények. Kimeríthetetlen a téma, csak karcolni tudtuk a felszínt, mégis számos témakört érintettünk, az érzéseink átformálásán túl a leggyakoribb szoptatási nehézségek kialakulásáig, és kezeléséig az ünnepek forgatagában.

Azért szeretjük ezt a csoportot, mert a mellett, hogy mindannyian egy csónakban evezünk, és értjük, érezzük egymást, értékes tapasztalatokat hallgathatunk meg egymástól, leszűrhetjük a magunk tanúlságait, és hozzájuthatunk hiteles és naprakész információhoz az Egészségügyi Világszervezet hivatalos ajánlásaiból és referenciáiból. Aktívan segítjük egymást: a támogató légkörnél többre néha nincs is szüksége az édesanyának a szoptatáshoz.

TÉMAKÖRÖK

SZOPTATÁS

Az ünnepi időszak hatásai a szoptatásra és a szoptató édesanyára.

NEHÉZSÉGEK

Kezdeti nehézségek. Kólika. Alváshiány. Mellétáplálás. Mellgyulladás. Tévhitek.

ÉRZELMEK

A gondolataink és tetteink megváltoztatásával jobbá tehetjük az érzéseinket is. Szoptatás alatti hormonok.

GYAKORLATI MEGOLDÁSOK

Praktikus karácsony. Hogyan csökkenthetjük a sírási periódusokat a kisbabánál. Mi segít a kólikán. Milyen megoldások vannak a mellgyulladásra? Miért “nem alszik” a baba?

Együtt jobbak vagyunk. Írj nekünk: