Az újszülött alvása: kellymom interjúja Elizabeth Pantleyvel

Mi a kisbabás szülők első számú problémája? Az alvás!

Ha kaptál már hideget, és meleget is a kisbabád altatását, és a kimerültségedet illetően, de szeretéd megismerni egy olyan négygyermekes édesanya tapasztalatait, aki évek óta segíti a kialvatlan szülőket, a kisbabák alvásáról írt könyvsorozata pedig bestseller lett világszerte, akkor érdemes elolvasnod Elizabeth Pantley javaslatait a kellymom oldalán.

Elizabeth Pantley a negyedik gyermeke születése után kezdte mélyebben kutatni az újszülöttek alvását. Kisfia egy év után is sokszor ébredt éjjelente, ő maga pedig úgy érezte, hogy a végső ereje is fogytán van a három nagyobb gyerek, és az írói embíciói mellett. A környezete két lehetőséget kínált, vagy beletörődik, vagy sírni hagyja a babát. Az “alvásra idomítást”, és a módszeres sírni hagyást kizárta, mint megodlást, hiszen ezeknek a kisbaba fejlődésére gyakorlot negatív hatásai már széleskörben ismertek, és tudományosan megalapozottak. Ugyanakkor kételkedett benne, hogy valóban nincs más lehetőség, csak beletörődni a kimerülésbe. Olyan lehetőségeket keresett, amely anyának és babának egyaránt több pihenést biztosít, miközben tiszteletben tartja a kisbaba természetes szükségleteit, és kizárja a sírni hagyást.

A tudományos kutakodás mellett Elizabeth olyan szülőket vont be tesztalanynak, akik babái notórius ébredők voltak.  Így született meg tíz évvel ezelőtt a Békés álom- könnyek nélkül koncepció, és könyv.

Elizabeth felhívja a figyelmet, hogy figyelmen kívül hagyjuk, hogy a felnőttek nagyon sokféleképpen alszanak, ahogy a babák is. A felnőttek is sokszor felébrednek éjszaka, ám a legtöbbször ezeket az ébredéseket észre sem vesszük, megfordulunk, vagy betakarózunk, megigazítjuk a párnát, és alszunk tovább. A babák még nem képesek egyedül visszaaludni. Több tényező befolyásolja a babák éjszakai alvását, és nagyon tág a normális újszülött alvás fogalma, ugyanakkor van mégis néhány szempont, amit érdemes szem előtt tartani: a kisbabák alvási ciklusai sokkal rövidebbek a felnőttekénél, illetve ha a baba nem jut elegendő lehőséghez, hogy szundikáljon, aludjon, akkor túlpörög, és még nehezebb lesz számára az elalvás. A legtrükkösebb feladat megtalálni azt a rövid lehetőséget a baba jelzései alapján, amikor ő hajlandó elaludni, és még nem túl fáradt a könnyű elalváshoz.

A leggyakoribb kérdés, amire minden szülő keresi a választ: mikor fogja átaludni a gyerek az éjszakát?

A legnagyobb probléma a szerző szerint az a tévhit, hogy a baba néhány hónapos kora után egyedül kéne elaludjon, és át kéne aludja az éjszakákat. Néha valóban találkozhatunk olyan babával, aki három-négy hónaposan elkezdi átaludni az éjszakát (az más kérdés, hogy ugyanez a jól alvó baba hét hónaposan ismét ébredni kezd fejlődési ugrások következtében). Vannak ilyen babák is, de a legtöbb kisbaba nem ilyen. Az alvási szokásoknak és az egyedül elalvás képességének biológiai alapjai vannak. Az újszülöttek alvása éretlen. Ezek érését némileg befolyásolhatjuk, ám ahogy a gyermeked jövőbeli magassága, szeme színe, haja sűrüsége, az alvási habitusa sem a mi kontrolunk alá esik.

Ez azt jelenti, hogy természetes, elvárható, sőt, hasznos a fejlődése szempontjából, ha többször ébred éjszaka. Az segítség nélkül való elalvás, és az éjszaka átalvása egy olyan elsajátítandó képesség, mint beszédfejlődés, járás, biciklizés – minden gyermek eljut oda, de mindegyik az ő saját tempójában és idejében.

Elizabeth Pantley a kutatások, és tapasztalatok alapján a baba veleszületett szükségeleinek megértését, megismerését és segítését látja a legjobb lehetőségnek a kipihent család érdekében. Ha felismerjük a baba korai fáradtság jeleit, és a megfelelő pillanatban segítjük őt elaludni, akkor maximálisan profitálhatunk a vidám ébrenléti időkből, és az igény szerinti alvásból. Ha ezt elmulasztjuk, vagy félreértelmezzük a jelzéseket, akkor a baba túlfárad, nehéz őt szórakoztatni is, és elaltatni is.

 

Vannak olyan jelzések, amiket a szülők sokszor félreértenek?

Előfordul, hogy egy jelzést éppen az ellekezőképpen értelmezünk, mint amire a baba szánta. Tipikus jele a fáradtságnak, hogy a baba elfordul a játékról vagy embertől, elveszíti az érdeklődését. Sokszor úgy értelmezzük ezt, hogy “unatkozom”, “szórakoztass hangosabban, lelkesebben”, holott éppen az ellenkezőjét üzeni “fáradt vagyok, aludni szeretnék, kérlek segíts elaludni”.

 

Mit tehet egy anyuka, hogy több alváshoz jusson?

 

A szerző szerint az első lépés, hogy tudja, mi a normális, és ne legyenek irreális elvárásai. Az első hónapok arról szólnak, hogy megismerük a kisbabát, és a mi helyünket a közös életünkben. Függetlenül attól, hogy az első babával ismerkedünk, vagy a hatodikkal, ezek a hónapok a megismerés alázatáról, idejéről és nyugalmáról kell szóljanak, amit minden család megérdemel. Érdemes tartózkodni a túl sok látogatótól ilyenkor, és minden zavaró tényezőt fontos kizárni, amely eltereli az anya figyelmét a kisbabája ösztönös megismeréséről. Lazítani kell a feladatokon, csökkenteni a kötelezettségeket, hárítani a feszültésgeket. Pusztán ettől jobban fog aludni az anyuka és a babája.

Természetes és jótékony az álomba szoptatás, az együtt pihenés a babával, a hordozás, a “rózsaszín zajok” használata. Ezek gyengéd fehérzajok, amelyek jótékonyan hatnak a babára, mint a szívverés,  vízcsobogás, levelek suhogása, hullámzás stb.

A kisbaba jelzéseinek értelmezése nem megy egyik napról a másikra. Minden baba más, a tied nem olyan, mint a szomszédé, de idővel te leszel a legjobb szakértője a saját babádnak.

pantley_roadmap-EDITED

A teljes cikk a https://kellymom.com/parenting/nighttime/newborn-sleep-a-discussion-with-elizabeth-pantley/ oldalon olvasható. Elizabeth Pantley Békés álom – könnyek nélkül című könyve Magyar nyelven is kapható a könyvesboltokban.

Egy gondolat “Az újszülött alvása: kellymom interjúja Elizabeth Pantleyvel” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s